Bu yazıda sizlere en popüler blog scriptlerinden olan ve tamamen ücretsiz olan WordPress‘in nasıl kurulduğunu anlatmaya çalışacağım. Yeni başlayanlar için çok yararlı olacağına inanıyorum.
WordPress’i kurabilmemiz için ihtiyacımız olan malzemeler;
- Domain (www.alanadi.com)
- Hosting (Aldığınız domain’e hostinginiz tarafından verilen dns adresleri tanımlanır)
- FTP programı ( Ücretsiz ve kolay arayüzü olan FileZilla tavsiye ediyorum )
- WordPress güncel sürümü indirin.
1-) Hosting firmasının verdiği DNS adreslerini nereye yazacağım, nasıl tanımlarım?
Öncellikle bu soruya cevap vermeye çalışacağım. Her domain (alan adı tescil) firmasının kullanıcı paneli birbirinden farklı olduğu için ben size ihs firması üzerinden yardımcı olmaya çalışacağım. İHS firmasını tercih etmemdeki sebep en çok kullanılan, güvenilen ve tercih edilen bir firma olmasıdır. Sizleri firmalar konusunda yanıltmak istemem bir çok başarılı ve güvenilir firma var, istediğinizi tercih edebilirsiniz.
Hosting siparişi yaptığınızda size otomatik bir e-posta gelir ve bir takım dns adreslerinin alan adınıza tanımlanması istenir. İHS firmasında bu işlem sırasıyla; Alan Adı Alan Adlarım
2-) Hosting yönetim paneline girip veritabanı oluşturacağız. Mysql ile veritabanı nasıl oluşturulur? Cpanel’de nasıl veritabanı oluştururum?
Hosting yönetim panelleri de domain panelleri gibi farklılık gösterecektir. Ben size Cpanel üzerinden Mysql Database kurmayı anlatmaya çalışacağım. Veritabanını oluşturduktan sonra büyük ölçüde kurulumu tamamlamış olacağız.
Cpanel kullanıcı hesabınıza giriş yapıp MySql Databases linkini tıkladıktan sonra veritabanını oluşturacağımız bölüme ulaşıyoruz. Resim-2‘de görüldüğü gibi ismi belirledikten sonra “Go Back” (Geri) diyoruz.
Geri geldikten sonra veritabanı kullanıcı adı ve şifresi oluşturacağız. Resim 3‘de gördüğünüz gibi gerekli bilgileri doldurmanız gerekmektedir.
Kullanıcı bilgilerini girip onayladıktan sonra tekrar geri diyoruz ve girdiğimiz kullanıcı bilgilerini veritabanı ile eşleştiriyoruz. Sırası ile Resim-4 ve Resim-5‘e göz atınız.
Mysql ile veritabanı oluşturma işlemini de tamamlamış bulunmaktayız. Şimdi güncel WordPress sürümünü indirip ftp hesabımıza atalım. Resim-6‘da FileZilla programı ile ftp hesabına bağlanmayı ve ilgili klasöre WordPress dosyalarını attığımı göreceksiniz. Genellikle ftp adresiniz, ftp.alanadi.com şeklinde (com yerine sizin uzantınız) kullanıcı adı ve şifreniz ise Cpanel kullanıcı bilgileriniz ile aynıdır. Dilerseniz kullanıcı adı ve şifrenizi daha sonra Cpanel üzerinden değiştirebilirsiniz. FTP’ye dosyalarınızı atarken public_html dosyası içerisine attığımıza dikkat edin. Dosya transferi işlemi bittikden sonra (4-5 dakika sürecektir) sitemize giriş yapacağız ve kurulumu tamamlayacağız.
Dosya transfer işleminiz bittiyse kuruluma geçelim. Tarayıcınızı açıp sitenizin adresini yazıp enter’a basalım. Karşımıza: “Hali hazırda bir wp-config.php
dosyası gözükmüyor. Başlangıç için bu dosyaya ihtiyaç var.” gibi bir uyarı gelecek. Sırasıyla Ayar dosyası oluşturun butonuna basalım, devam edebiliriz diyelim ve kurulum ilk sayfasına ulaşalım. Kurulumun ilk sayfası veritabanı adının ve veritabanı kullanıcı bilgilerinin bizden istendiği sayfadır. Bu sayfada Mysql Databases ile oluşturduğumuz veritabanı adı ve bilgilerini gireceğiz. Resim-7‘yi inceleyiniz.
Kurulumun ilk sayfasını tamamladıysanız, sitemize aktif etmeye son bir sayfa kaldı. Önümüze gelen bu sayfada blogumuzu kullanırken yönetim paneline girmek için kullanıcı adı ve şifre belirleyeceğiz. Bu sayfada ayrıca blogumuzun açıklamasını ve başlığını gireceğiz. Başlığı ve açıklamayı yazarken blogunuzu en iyi tanımlayan cümleleri kurmanızı tavsiye ederim. Arama motorlarına sitenizi en iyi şekilde tanıtmanızda fayda var. Resim-8‘de ikinci sayfayı doldurdum ve Resim-9‘da sitemiz aktif.
İlk giriş yaptığınız sayfa yönetici sayfasıdır. Yönetici sayfasına giriş yapmak istediğiniz zaman; “www.alanadiniz.com/wp-admin” şeklinde girebilirsiniz.
Bu konu size yardımcı olduysa eğer bir teşekkürü çok görmeyiniz. Hepinize iyi bloglamalar dilerim.
teşekkür ederim. açıklayıcı olmuş maşallah. ben domain için bir dns mi ne var ya domain aldığımız yerden ayarlanan, onu soracaktım. o nerde lazım oluyor? mailimede yazarsanız sevinirim :). kolay gelsin inşallah 🙂
O DNS yönlendirmesi hostunuz ile domaininiz arasındaki bağlantıyı kuruyor diyebiliriz. O olmadan domaininiz hostunuza bağlanmış olmaz.
Çok teşekkürler. Açıklayıcı bir anlatım olmuş . Bildiğim halde sonuna kadar usanmadan okudum . Çok teşekkürler 🙂