5 dalda Oscar adayı olan Whiplash, 16 Ocak’ta ülkemizde de vizyona girdi. Film, Andrew ile eğitmeni Fletcher arasında geçiyor. Andrew, en iyi müzik okullarından biri olan Shaffer Konservatuarı’nda okumaktadır. Fletcher ise sert ve hem sözlü hem de fiziksel şiddet uygulayan bir müzik eğitmenidir. Her şey Fletcher’ın Andrew’i caz grubuna davulcu olarak dahil etmesiyle başlıyor.
Andrew, küçük yaşta annesi tarafından terk edilen, babasıyla birlikte yaşayan ve başarılı olmasına rağmen aile üyeleri tarafından ezilen bir çocuktur. Fletcher ise öğrencilerine en iyi eğitimi verebilmek adına disiplini elden bırakmayan ve öğrencileri tarafından korkulan bir öğretmendir. İkisi arasında gelişen tüm olaylar, finalde seyircinin yorumuna açık bırakılarak son buluyor. Film adını ise Hank Levy’nin 1973 tarihindeki Whiplash isimli eserinden alıyor.
Andrew, çok hırslı bir çocuktur. Bir şeyleri başarmasına rağmen bir aile yemeğinde bu durumun küçümsenmesi ve çabalarının takdir edilmemesi onu daha da hırslı bir hale dönüştürüyor. Öyle ki, devamlı gittiği sinemanın büfesinde çalışan kıza aşık olup ve daha sonra müzik kariyeri için ondan vazgeçebiliyor. Andrew ile Fletcher arasında gelişen karşılıklı intikam duygusu, finalde beklenmedik bir yere bağlanıyor.
Filmden çok hoş bir alıntıyla son noktayı koyalım: “İngilizcede ‘İyi iş’ten daha tehlikeli iki kelime daha yoktur…”
İyi seyirler…
Bir cevap yazın