Genel olarak hayvansal gıda tüketmemek üzerine kurulu olan vejeteryanizm felsefesini uygulayan kişiler farklı şekillerde beslenen birkaç gruba ayrılır. Vegan beslenme tarzı bu felsefenin en saf uygulanma biçimidir. Bazı vejeteryan beslenme biçimleri mandıra ürünleri, balıketi ve yumurta gibi hayvansal gıdaları tüketirken bir vegan sadece bitkisel gıdalarla beslenir ve böylece bu felsefenin en katı biçimini uygular.
Veganlar hayvansal ürünler tüketmekten kaçınırken buna sadece beslenme alanında değil hayatın diğer alanlarında da dikkat ederler. Hayvanlara yönelik sömürü ve zulmü her yönüyle, her bakımdan dışlayacak şekilde beslenmeye ve yaşamaya çalışırlar.
Veganizm felsefesini benimsemiş bir kişi hiçbir hayvanın etini yemez. Etik nedenlerle hayvanlardan elde edilen yumurta, bal, süt vb. mandıra ürünlerini ve kürk, deri, kaşmir ve ipekten yapılmış giyim eşyaları ve diğer malzemeleri kullanmaktan kaçınır. Ayrıca içeriğinde hayvansal ürün bulunan ve hayvanlar üzerinde denenmiş olan kozmetik ürünleri vb. ürünlerden uzak durmaya çalışır.
Yapılan çalışmalar vegan beslenme tarzı ile sağlık arasında olumlu bir ilişki olduğunu; vejeteryanların diyabet, kalp-damar hastalıkları, obezite, hipertansiyon ve bazı kanser türlerine yakalanma riskinin genel ortalamanın altında olduğunu göstermektedir. Fakat bu bütün vejeteryanların sağlıklı insanlar olduğu anlamına gelmez.
Özellikle kronik hastalık veya hamilelik durumunda bu beslenme biçiminin titizlikle gözden geçirilmesi gerekir. Demir ve protein alımı başka şekillerde de sağlanabilir fakat B12 vitamini yalnızca hayvansal gıdalarda bulunmaktadır ve bu tip gıdaları tüketmeyenlerin bu konuda takviye alması gerekir. Kalsiyum için de takviyeye ihtiyaç vardır.
Bir cevap yazın