Ev temizliğinde kullandığınız bütün temizleyici maddeleri bir dolabın içinde muhafaza etmelisiniz.
Detarjan veya benzeri maddelerin çocukların eline geçmemesi için bu dolabınızı mutlaka kilitli tutmalısınız.
Altın Temizliği: 1 lt suya 15 gr sabun rndesi ve 100 gr amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.
Alüminyum Temizliği: Kimi zaman alüminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinesinde yıkadıktan sonra kararırlar). Bunların temizliği kolaydır. İçinde kuzukulağı pişirin veya süt kaynatın. Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile birkaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle alüminyum kaplarınıza süren. Pırıl pırıl olacaktır.
Ampüllerin Temizliği: En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse kesilmiş kesilmiş bir soğan parçasıyla silin sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampülü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.
Ayakkabıların Temizliği:
- Su Lekesi: Boyamadan önce vazelin sürün.
- Küf Lekeleri: Bir beze gliserin sürerek lekeleri silin.
- Spor ayakkabılar: Benzine batırılmış, eski diş fırçasıyla temizleyin.
- Açık Renk Ayakkabılar: Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.
- Koyu Renk Ayakkabılar: Üzerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle temizleyin. Lekeler yok olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl gözükecektir.
- Süet Ayakkabılar: Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları, su buharına tutun. Sakın ıslakken fırçalamyın. İyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.
- Rugan ayakkabılar: Çatlamalarını önelemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık çatlamalarına sebep olacağı için serin bir yerde saklayın.
- Kahverengi Ayakkabılar: Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün.
Aynaların Temizliği: Aynanızı temizlemenin iki basit yolunu söyleyelim.
Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1.5 ölçü sirke karışımına batırarak aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın.
Yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.
Camların Temizliği: Camlarınızı bulutlu havalarda silmeyi tercih edin. Güneşli havalarda cam parladığı için üzerindeki lekeler fark edilmez.
1/2 fincan amonyak, 1/2 fincan ılıtılmış sirke ve 2 çorba kaşığı mısır nişastasını bir miktar sıcak suya katarak silin.
Silme işlemi bitince camları gazete kağıdıyla kurulayın. Camlarınız pırıl pırıl olacaktır.
Cam Kırıklarının Temizlenmesi: Evinizde cam ya da porselen bir eşya kırıldığında kırıklarını toplamak için bir önerimiz var: Büyük parçaları süpürdükten sonra minik kırıkları büyük bir kalıp sabunu yerde gezdirerek toparlayabilirsiniz.
Çamaşır Temizliği:
- Yeni Çamaşırlar: Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.
- Kaynatırken: Çamaşır kaynatırken oluşan buharı önlemek için, tülbent içine koyduğunuz defne yapraklarını kaynama suyuna atın.
- Beyazlık: Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.
- Sararmışsa: Çamaşırlarınızın kat yerinde oluşan sarı çizgileri yok etmek için, bunları çiğ sütle ıslatın. Güneşte kuruttuktan sonra yıkayın.
- Renk: Keten çamaşırlarınız, nazik trikolarınız, bluzlarınız ilk günkü parlaklıklarını ve güzel renklerini korusun istiyorsanız, son durulma suyuna beyaz sirke ilave edin.
Çaydanlık Temizliği: Porselen ve madeni çaydanlıkların diplerinde zamanla bir zar meydana gelir. Bunu gidermek için bu çaydanlıkların içine su doldurun. Bir miktar da sirke dökün. Çaydanlıkların diplerinin temizlendiğini göreceksiniz.
Çelik Tencereler: Çelik tencereler zamanla parlaklığını kaybeder. Bu durumda biraz sirkeyi ısıtın. Yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırarak tencerelerinizi iyice ovun. Sonra güzelce durulayın. Toz bırakmayan bir bezle kurulayın. Kurulama işlemi sırasında her hareketinizle tencerenin daha çok parladığını göreceksiniz.
Çelik tencereleri parlatmak için yarım limonla iyice ovmayı da deneyebilirsiniz. Ovma işlemi bitince bulaşık detarjanıyla yıkayıp durulayın. Pırıl pırıl parlayacaktır.
Diş Fırçalarının Temizliği: Diş fırçalarınızın daha kolay kurumasını istiyorsanız, bardak ve kapların içine koyarken, sapları aşağı gelecek şekilde koyun. Fırça kısmı yukarıya gelmelidir. Ayrıca fırçanızı kullandıktan sonra sallayarak üzerindeki su damlalarını atın.
Diş fırçalarımızı yenilemenin yanı sıra ayda birde temizlemek gerekir. Bu temizleme mikropları öldürmek amacıyla, fırçaları bir bardak tuzlu veya karbonatlı suda yarım saat bırakarak olur.
Eğer yeni bir diş fırçası almışsanız, bunu kullanmadan önce mutlaka dezenfekte etmelisiniz. Bir bardağın içine bir kaşık tuz atın ve fırçanızı 24 saat bu suyun içinde bırakın. Artık gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Dibi Tutan Tencerelerin Temizliği: Yemek pişirip de tencerenin dibinin tuttuğunu görmeyen pek yoktur. Şu ve ya bu şekilde yapılan bir hata yemeğin yanmasına, tencerenin dibinin tutmasına sebep olur. Bu durumda tencereyi telle ovalayarak çıkartamazsanız tencerenizi daha fazla hırpalamayın. İçine çamaşır sodası koyup, bolca su doldurun ve kaynatın. Kaynama işlemi sırasında tencere temizlenecektir.
Dibi tutan tencereniz için bir öneri daha: İçine biraz su doldurun. Sonra bu suya biraz tuz atın ve limon sıkın. Sonrada kaynatın.
Fırın Temizliği: Fırınınızın çıkabilen her bölümünü alıp naylon çöp torbasına koyduktan sonra içine 12 fincan amonyak dökün. Ağzını kapatarak birkaç saat bekletin. daha sonra lavabonun içinde altını delerek amonyağı akıtıp süzün. Ağzını açıp, parçaları çıkarın ve bol suda iyice çalkalayın. Ne kazıma, be ovma gerekecektir. Bahçeniz varsa bu işi orada yapın ve fırının parçalarını bahçe hortumuyla çalkalayın.
Eğer ocak veya fırına bir şey taşıp dökülürse veya sıçrarsa hemen oraya tuz serpin. Fırın soğuduktan sonra burayı ilk önce kabaca alın. Sonra nemli bir bezle silin.
Gümüşlerin Temizliği: Aliminyum bir tencereye su ve karbonat koyarak iyice ısıtın ve karamış gümüşleri buna batırın.
Gümüş parlatıcısı kullanırken birkaç damla amonyak katarak neticeyi görün.
Gümüş çatal, bıçak ve kaşıklarınız varsa onları patates haşladığınız suda yıkarsanız tertemiz olduklarını görürsünüz.
Halı Temizliği: Halılarınızın tozunu almak istiyorsanız her şeyden önce bu işe gerçekten niyetli olmanız gerekir. Neden mi? Şimdi size tuhaf karşılayacağınız bir önerimiz var: Halınızı kaldırın ve ters olarak serin. Bir süre böyle kullanın. Halıyı kaldırdığınızda altına geçen tozları görüp şaşıracaksınız.
Halılarınızı temizlemeyi ihmal ederseniz, çok yorulmanız gerekeceğinden, düzenli olarak temizlemeye gayret edin. Üzerlerinde herhangi bir leke gördüğünüzde halı şampuanına batırılmış süngerle silin. Sonrada mutlaka ılık suyla silip, havluyla kurulayın. Ancak halı şampuanınız olmadığı zaman benzer bir yol olarak şampuan köpüğünü kullanın. Halı kurumadıkça mobilyalarınızın yerlerini değiştirmeyin. Temizlemeyi de küçük alanlar halinde yapın.
Halılarınızı siliyorsunuz ama parlamıyor çözümü çok basit: Bir kere de ılık sirkeli suyla silmeyi deneyin. Sonuçtan memnun kalacaksınız.
Halınızı önce sabunlu su ile silin sonra da içine amonyak kattığınız sıcak su ile bir kez daha silin ve halınız tertemiz olsun.
Bir cevap yazın