Stop Online Piracy Act (S.O.P.A.) Nedir ?

Son günlerin popüler başlığı S.O.P.A Tasarısı nedir ? Kimleri kapsar ? Amacı nedir ? Kimler karşı çıkmaktadır ? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağız.

Son günlerde sosyal medyada tepkilerle karşılaşıyoruz.Haber siteleri ABD’deki yasa tasarısından bahsediyor.ABD’li devlet resmi sitelerine “Hack” saldırısı düzenleniyor.Ama neden ? Neden insanar sanal alemde bir yasa tasarısına bu kadar fazla tepki gösteriyor ?

Özgür ansiklopedi şöyle bahsediyor S.O.P.A. adlı yasa tasararısından ;

Stop Online Piracy Act (SOPA), ABD Temsilciler Meclisi’nin 26 Ekim 2011’de açıkladığı yasa tasarısıdır. Yasa tasarısı, eğer kabul edilirse, Amerikan yasama kuruluşları ve telif hakkı sahiplerine internette telif hakkı ile korunan şeyleri yayınlatmama hakkı tanıyor.

Başlangıçta önerilen yasa tasarısı ABD Adalet Bakanlığı ve telif hakkı sahiplerine telif hakkı ihlali yapan siteler hakkında mahkeme kararı çıkartmak için sunulmuştu. İsteği kimin yaptığına bağlı olarak, mahkeme kararı ile sözde telif hakkını ihlal eden site ile çalışan online reklam ağları ve ödeme servislerinin arama motorlarınca listelenmesini ve ISS’lerin sitelere erişimi engellemesini isteyebilirdi. Yasa tasarısı telif hakkı bir başkasında olan içerik(ler)i 6 ay içinde 10 kere izinsiz yayınlayan yayıncıya azami 5 yıl hapis cezası öngörebilir.

Ünlü hacker grubu “Anonymous”ABD sitelerine saldırı düzenledi.Bunlar arasında ;

Whitehouse.gov , MPAA, RIAA ve Universal siteleri de bulunuyor.

Tabii ki bu siteleri hacklemenin asıl hedefi ünlü dosya paylaşım sitesi megaupload’ın kapatılması ve kurucusunun mahkemede yargılanacak olması.Kurucu şu an hapiste ve siteye erişim sağlanamıyor.Ve bu S.O.P.A. tasarısının başlangıcı ve gelecekte daha büyük operasyonların olacağının habercisi.

Ayrıca tasarı sadece Amerika Birleşik Devletleri sınırılarıyla da sınırlı değil.Başka ülke mensubu siteler de kapatılabilir bu tasarıyla.

Şimdi gelelim temel sorulara.

S.O.P.A’nın hedefi tam olarak nedir ?

  • Tasarının hedefinde korsan kullanım ve torrent kullanıcıları var.

Kimleri kapsıyor ?

  • Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde yer alan her internet kullanıcısını kapsıyor.

Tasarıya kimler karşı çıkıyor ?

  • Tabii ki korsan içerik elde eden kullanıcılar – torrent kullanıcıları – ve özgürlüğü kısıtlamak olduğunu savunan internet kullanıcıları.

Halktan gelen tepkiler nelerdi ?

  • Öncelikle insanlar bunu protesto etmeye web sitelerinde başladı.Google ve Wikipedia başta olmak üzere birçok internet sitesi sayfalarında logo değişikliği ve karartma gibi tepkiler verdi.Hacker’lar ABD devlet sitelerini hackledi .

Tasarıda sonuç nedir ?

  • Gelen tepkiler sonucu tasarı askıya alındı

Şimdilik sadece Megaupload etkilendi ama diğer paylaşım sitelerinin (Uploaded.to , Rapidshare , Hotfile vs.) nasıl etkileneceği merak konusu.

 

İşte ünlü sitelerin S.O.P.A. tepkisi ;

Google

Wikipedia

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.