Sosyal Medya Ve Spam Sorunu

E-posta adreslerini spam paylaşımlarla taciz eden siber saldırganlar mail adreslerine gönderilen spamlerin daha etkin bir şekilde filtrelenmesiyle buradan yedikleri ekmek azalınca sosyal mecralara yönelmeye başladılar. Nextgate tarafından Facebook, Twitter, Linkedin, Google plus ve YouTube sosyal ağlarında 2011-2013 arasında yapılan 60 milyon paylaşım üzerinden yapılan araştırma durumun vahametini bütün netliğiyle ortaya koyuyor.

Görünen o ki sosyal medya platformları üzerinde giderek artan bir spam tehdidi söz konusu. Sosyal ağlardaki spam miktarının 2013’ün ilk 6 ayında yüzde 355 oranında bir artış göstermesinin yanı sıra spamlerin sadece Facebook’da 200 milyon dolarlık bir pazar oluşturduğu ifade ediliyor. Facebook’un ve YouTube’un spam potansiyeli bakımından diğer mecraların açık ara önünde gittiğini de ekleyelim.

Sayılara bakıldığında sosyal mecralardaki her 200 paylaşımdan 1’nin ve her 100 uygulamadan 5’inin spam olduğu görülüyor.

Bir e-posta adresine spam gönderildiğinde bundan 1 kişi etkileniyor. Sosyal medya ortamları söz konusu olduğunda ise bir tane spam paylaşım aynı anda binlerce, milyonlarca kullanıcıya ulaştırılabiliyor. İşin sanal sahtekarlar için güzel olan başka bir yönü de bu mecralardaki spamleri tespit etmenin hiç kolay olmaması.

Sanal dolandırıcılara milyon dolarlarla ifade edilen kazançlar sağlayan spamler çeşitli yöntemlerle yayılıyor. Sahte hesaplar, kullanıcıları hesaplarına zarar verebilecek sitelere yönlendiren linkler ve bazı vaatler gibi. Kullanılan ifadeler ise genellikle şöyle: ‘Bedava’, ‘Profilinizi gezenleri görmek için tıklayın’, Kazandınız’, ‘Kazanmak için buraya tıklayın’, ‘Kazanmak istiyorsan hemen tıkla.’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.