Sağlıklı Beslenmede 12 Adım

Kışı geride bıraktığımız şu günlerde herkesi forma girme telaşı almış durumda. Halbuki sadece yaz aylarında fit görünmek için değil kaliteli bir yaşam sürmek adına ömür boyunca dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor.

Öyle sıkı diyetlere girip kendinizi ve bedeninizi bunaltmaya gerek yok. Beslenme kalitenizi artırabilmek için dikkat edilmesi gereken bir kaç önerimiz var…

  1. Günlük tükettiğiniz besinlerin çok çeşitli olmasına özen gösterin ve bu besinlerin çoğunluğunu hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan seçin.
  2. Günlük diyetinizde ekmek, tahıl grubu gıdalar (bulgur, mısır, pirinç vb.) veya patatesin bulunmasına özen gösterin.
  3. Her gün birkaç kez çeşitli taze sebze ve meyve yiyin ( günde en az 400 gr.)
  4. Her gün orta düzeyde fiziksel aktivite yaparak vücut ağırlığınızı tavsiye edilen sınırlarda  tutun (Beden Kitle Endeksi 20-25 olmalıdır.)
  5. Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol edin (yağdan gelen enerji miktarı, toplam enerjinin %30 unu geçmeyecek şekilde olmalıdır). Yemeklerinizde hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağları kullanın.
  6. Yağlı et ve et ürünleri yerine balık, tavuk, hindi veya fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri tüketin.
  7. Tuz oranı düşük yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerini (yoğurt, peynir, kefir vb.) tüketin.
  8. Az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.
  9. Günlük tuz alımınızı azaltın. (1 çay kaşığını geçmesin).
  10. Mümkünse alkol tüketmeyin, eğer tüketiyorsanız günlük alkol alımınız 10 gramı geçmesin.
  11. Gıdalarınızı güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlayın. Yiyeceklerinizi pişirirken haşlama, fırınlama, buhar ve mikrodalga yöntemleri tercih edin. böylece yemeklerinize ekleyeceğiniz yağ, tuz ve şeker miktarlarını azaltmış olursunuz.
  12. Bebeklerinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin ve 6 aydan sonra uygun besinlere başlayarak yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.