Ramazanda Ne Yemeliyiz

Ramazan ayı yaklaşıyor. Peki oruç tutuyorsunuz da doğru mu besleniyorsunuz acaba?

Doğru beslenmenin nasıl olduğunu biliyor musunuz? Ne de olsa bütün gün aç olduktan sonra iftar ve sahur sofralarında ne yemeniz gerektiğinden haberiniz var mı?

ALTIN KURALLAR

  • Oruç tutanların büyük bölümü, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar ve sahurda hem çok hem de hızlı yiyor. Bu da hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden oluyor. İftar ve sahurda yavaş yavaş ve azar azar yiyin. Ve lokmaları çok iyi çiğneyin.
  • İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan bir şeylerle başlayın. Mesela hafif bir çorba harika olur. Ardından etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği.  Ayrıca yoğurt, meyve veya tatlı tüketmek de doğru beslenmenin kuralları.
  • Tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıları tercih edin. Ağır, yağlı, hamurlu baklava-böreğe girerseniz sindirim sisteminiz zorlanır.
  • Aşırı yağlı kızartmalar, kavurmalar, şekerleme ve aşırı tatlı besinler uzak durmanız gereken gıdalar arasında. Kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli gibi posalı besinleri, ayrıca besin değeri yüksek gıdaları tercih edin.
  • Sahura kalkmadan oruç tutarsanız aç kalma süreniz artar. Böylece kan şekeri düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon, depresyon, dikkatte azalma, konsantrasyon güçlüğü, başlayabilir.
  • Ramazan ayında sıvı almayı da ihmal etmeyin. İftar ve sahur arasında 10 su bardağı su içmemiz gerektiği tavsiye ediliyor. Ayrıca aşırı çay, kahve ve asitli içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tüketmemiz gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.