Profesyonel futbol ligimizde yani nam-ı diğer Spor Toto Süper Lig’ de bu sene hiçte alışık olmadığımız bir uygulamayla karşı karşıyayız.
Geçtiğimiz günlerde TFF Başkanlığı görevinden istifa eden eski TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın 3 Temmuz olayına bir çözüm getirme ve futbolun kamuoyunun gözünden düşmemesi için bu sistem sayesinde heyecanı devam ettirme düşüncesi ile ağır bir miras olarak kalmıştır. Kimileri ise bunu yayıncı kuruluşun yatırdığı paraları çıkarması için uygulamaya konulan bir sistem olarak görüyor.
Kimilerimizde çok saçma buluyor bu uygulamayı, Avrupa‘nın en iyi liglerinde böyle saçma bir sistemin olmadığını savunan kesim çok fazla ki bende bu kesimin içerisinde yer alıyorum, çünkü 34 hafta boyunca mücadele edip, ligi birinci sırada bitirdiği halde play off sonunda o koltuktan olabilir takımlar.
Play off sistemi bence 3 puanlı sistemde çok abes bir uygulamadır. Çünkü, 2 puanlık sistemlerde; yani galip gelenin 2, mağlup olanın 1 puan aldığı, tıpkı basketboldaki puanlama sisteminde olduğu gibi takımlar birbirine çok yakın puanlar alıyor ve play off farklı bir heyecan katıyor. Futboldaki 3 puanlık sistemlerde play off denen olayı ancak bir şekilde kabul edebilirim. Lig maçlarının sonunda takımlar aynı puanda zirvede yer alıyorsa ikili averaj yani ligde yaptıkları müsabakalardaki sonuçlara bakılmaksızın ikisi veya üç,dört takımında puanı aynıysa kendi aralarında yaptıkları müsabakaların sonunda şampiyon belirlenebilir. Ama 1. takım 5-6 puan farkla zirvede bitiriyorsa sezonu şampiyonluğunu play offlarda kaybederse bu çok büyük bir haksızlık olur bana göre.
Üstelik ligimizde play off ilk 4 takım arasında şampiyonluk grubu ve 5. ile 8. takımlar arasında Avrupa Kupası grubu olarak ayrılacak. Peki ya son 4, neden ligi son 3 sırada bitiren takımlara da bir şans verilmiyor. Madem birinci 34 hafta sonunda o koltukta yer almasına rağmen şampiyon olmuyorsa , 18 takımlık bir ligde 15. sıradaki takımda altındaki 3 takımla play off oynamalıdır.
Neyse lafı fazla uzatmayayım ve ligimizin sözde heyecanı play off sisteminin nasıl uygulanacağından bahsedeyim.
MÜSABAKA SİSTEMİ
- Süper Lig, 18 takım arasında 34 haftalık Lig Grubu, 4 takımlı Play-Off ġampiyonluk Grubu, 4 Takımlı Play-Off Avrupa ligi Grubu ve kural olarak Play-Off’lar Arası Final Müsabakası olarak oynanır.
- 34 Haftalık Lig Grubu çift devreli lig usulüne göre oynanır. Bu müsabakalardaki puan usulü ve averaj hakkında Futbol Müsabaka Talimatı’nın 9. madde hükümleri uygulanır.
- 34 haftalık Lig Grubu müsabakaları sonunda Süper Lig’de 16, 17 ve 18’inci sıraları alan 3 (üç) takım TFF 1. Ligi’ne düşer.
- 34 haftalık Lig Grubu müsabakaları sonunda Lig sıralamasında 1, 2, 3 ve 4’üncü sıraları alan takımlar Play-Off şampiyonluk Grubu’nu; 5, 6, 7 ve 8’inci sıraları alan takımlar ise Play-Off Avrupa Ligi Grubu’nu oluştururlar.
- Play-Off Şampiyonluk Grubu’nu 1. sırada tamamlayan takım Süper Lig şampiyonu olur.
- Play-Off müsabakaları 4’er takım arasında çift devreli Lig usulüne göre oynanır.
- Play-Off müsabakalarına katılma hakkını elde eden takımlar, Play-Off Gruplarına 34 haftalık Lig Grubunda elde ettikleri puanların yarısı ile başlarlar. Lig Grubunda elde edilen puanların yarısının buçuklu olması halinde bu puana yarım puan eklenir.
Örnek Puan Hesaplaması
TAKIMLAR | LİG GRUBUNU BİTİRDİĞİ PUAN | PLAY OFF A BAŞLAYACAĞI PUAN | ||
1. Takım | 76 |
| ||
2. Takım | 74 |
| ||
3. Takım | 73 |
| ||
4. Takım | 71 |
|
- Lig grubunda atılan ve yenilen goller, Play-Off grupları müsabakalarında dikkate alınmaz.
- Play-Off müsabakalarında kazanan takıma 3, berabere kalan takımlara 1’er, kaybeden takıma ise 0 puan verilir. Bu müsabakalar sonunda en fazla puan kazanan takım birinci ondan sonra gelen ikinci ve devamı olarak sıralanır.Puanların eşitliği halinde sıralama Ek-2’de yer alan hükümlere göre belirlenir.
- Uluslararası müsabakalara katılma hakkını elde edecek takımlar Ek-3’de yer alan hükümlere göre belirlenir.
EK-2:
PLAY-OFF GRUPLARI MÜSABAKALARI SONUNDA PUAN EŞİTLİĞİ HALİNDE UYGULANACAK ESASLAR:
(A) İki takımın puanlarının eşitliği halinde;
- Kendisine yarım puan eklenen takım varsa bu takım sıralamada bir altta yer alacaktır.
- Bu durum söz konusu değil ise, takımların Lig Grubunda ve Play-Off Gruplarında birbiriyle oynadıkları toplam 4 müsabakadaki puan üstünlüğüne bakılır.
- Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan eşitliği varsa, kendi aralarındaki bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.
- Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, 34 hafta oynanan Lig Grubundaki puan sıralamasında üstte olan takım üstte yer alacaktır.
(B) Üç takımın puan eşitliği halinde;
- I. Kendisine yarım puan eklenen bir takım varsa bu takım sıralamada en altta yer alacaktır. Bu durumda sıralamada üstte yer alacak iki takım (A) bendine göre belirlenir.
- II. Kendisine yarım puan eklenen iki takım varsa kendisine puan eklenmeyen takım üstte yer alır; kendilerine puan eklenen takımlar arasındaki sıralama ise (A) bendine göre belirlenir.
- III. Kendisine yarım puan eklenen veya eklenmeyen üç takım varsa bu halde takımların Lig Grubunda ve Play-Off Gruplarında birbiriyle oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
- IV. Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan eĢitliği varsa bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eĢitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.
- V. Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan ve gol eĢitliği devam ediyorsa, 34 hafta oynanan Lig Grubundaki puan sıralamasına göre üstte olan takım üstte yer alacaktır.
(C) Dört takımın puan eĢitliği halinde;
- I. Kendisine yarım puan eklenen bir takım varsa bu takım sıralamada en altta yer alacaktır. Bu durumda sıralamada üstte yer alacak üç takım (B) bendine göre belirlenir.
- II. Kendisine yarım puan eklenen iki takım varsa bu takımlar sıralamada diğer iki takımın altında yer alır. Üstte yer alan iki takım ve altta yer alan iki takım arasındaki sıralama ise (A) bendine göre belirlenir.
- III. Kendisine yarım puan eklenen üç takım varsa bu takımlar sıralamada diğer takımın altında yer alır. Diğer takımlar arasındaki sıralama ise (B) bendine göre belirlenir.
- IV. Kendisine yarım puan eklenen veya eklenmeyen dört takım varsa bu halde takımların Lig Grubunda ve Play-Off Gruplarında birbiriyle oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
- V. Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan eĢitliği varsa, bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eĢitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.
- VI. Takımların kendi aralarındaki Lig Grubu ve Play-Off Grupları müsabakalarında puan ve gol eĢitliği devam ediyorsa, 34 hafta oynanan Lig Grubundaki puan sıralamasına göre üstte olan takım üstte yer alacaktır.
EK-3
ULUSLARARASI KUPA MÜSABAKALARINA KATILIM:
- I. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nu 1. sırada tamamlayan takım Süper Lig Şampiyonu olarak UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılır.
- II. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nu 2. sırada tamamlayan takım UEFA ġampiyonlar Ligi Ön Eleme Müsabakalarına katılır.
- III. Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olacaktır.
- IV. Play-Off Şampiyonluk grubunu 3.sırada tamamlayan takım; UEFA Avrupa Ligi’ne, Türkiye Kupası şampiyonu’ndan sonra gidecek 2. takım olmaya hak kazanır.
- V. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nu 4. sırada tamamlayan takım ile Play-Off Avrupa Ligi Grubu’nu 1. sırada tamamlayan takım, tek maçlı “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynarlar. TFF tarafından tespit edilecek tarafsız sahada oynanacak bu müsabakayı kazanan takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek son takım olur.
- VI. Türkiye Kupası Final müsabakası, Play-Off Grup müsabakaları tamamlandıktan sonra; “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” ndan ise önce oynanacaktır.
- VII. Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım aynı zamanda Play-Off ġampiyonluk Grubu sonunda 1. veya 2. sırada yer alır ise, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 3. takım Türkiye Kupası Finalisti olan takım olacaktır.
Bu durumda;
Play-Off Şampiyonluk Grubu’nu 3. sırada tamamlayan takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olacaktır. Bu grubu 4.sırada bitiren takım ile Play-Off Avrupa Ligi Grubu birincisi “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynar. Final müsabakasını kazanan takım da UEFA Avrupa Ligine gidecek 2. takım olur.
- VIII. Türkiye Kupası Şampiyonu ve Türkiye Kupası Finalisti aynı zamanda Play-Off Şampiyonluk Grubu sonunda 1. ve 2. sırada tamamlayan iki takım ise;
Bu durumda;
Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda 3.sırayı alan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 1. takım olacaktır. Bu gruptaki 4. olan takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Play-Off Avrupa Ligi Grubu 1. ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 3. takım olacaktır. Bu durumda “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynanmayacaktır.
- IX. Türkiye Kupası Şampiyonu’nun Play-Off Şampiyonluk Grubunu 3. veya 4. sırada bitirmesi halinde;
Bu durumda;
Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 1. takım olacaktır. Play-Off ġampiyonluk Grubu’nda yer alan ve ġampiyonlar Ligi’ne katılamayan diğer takım ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Play-Off Avrupa Ligi Grubu birincisi ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 3. takım olacaktır. Bu durumda “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynanmayacaktır.
- X. Türkiye Kupası Şampiyonunun Play-Off Avrupa Ligi Grubunda birinci takım olması halinde
Bu durumda;
Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 1. takım olacaktır. Play-Off ġampiyonluk Grubu’nda 3. olan takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Bu grupta 4. olan takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 3. takım olur. Bu durumda “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynanmayacaktır.
- XI. Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım aynı zamanda Play Off ġampiyonluk Grubu sonunda 1. veya 2. sırada yer alırsa, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 3. takım Türkiye Kupası Finalisti takım olacaktır.
a) Kupa Finalistinin de Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda 3. sırada yer alması halinde;
Bu durumda;
Play-Off Şampiyonluk Grubunu 3. sırada tamamlaması nedeniyle Türkiye Kupası Finalisti olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 1. takım olacaktır. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda 4. olan takım ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Play-Off Avrupa Ligi Grubu birincisi ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 3. takım olacaktır. Bu durumda “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynanmayacaktır.
b) Kupa Finalistinin Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda 4. sırada yer alması halinde;
Bu durumda;
Play-Off Şampiyonluk Grubunu 4. sırada tamamlaması nedeniyle Türkiye Kupası Finalisti olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 2. takım olacaktır. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda 3. olan takım ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 1. takım olacaktır. Play-Off Avrupa Ligi Grubu birincisi ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 3. takım olacaktır. Bu durumda “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynanmayacaktır.
c) Türkiye Kupası Finalistinin de Play-Off Avrupa Ligi Grubunda birinci takım olması halinde;
Bu durumda;
Türkiye Kupası Finalisti olan takım UEFA Avrupa Ligine gidecek 3. takım olacaktır. Play-Off Şampiyonluk Grubu’nda 3. olan takım ise UEFA Avrupa Ligine katılacak 1. takım olacaktır. Bu gruptaki 4. takım UEFA Avrupa Ligine katılacak 2. takım olacaktır. Bu durumda “Play-Off’lar Arası Final Müsabakası” oynanmayacaktır.
NOT:TFF Statülerden Alıntı Yapılmıştır.
İşte böyle bir play off uygulaması yapılacak bu sezon ligimizde tüm takımlarımıza başarılar.
Bir cevap yazın