Lohusalıkta Saç Boyatmanın Zararı Var mıdır?

Anne hamilelik ve doğum sürecinin ardından lohusalık dönemine girer. Lohusalık dönemi, doğumdan sonraki ilk 6 haftayı kapsar. Bu dönem kadından kadına ağır ya da hafif olmak üzere farklılık gösterebilir.

Lohusalık Dönemi Nedir?

Doğumdan hemen sonraki ilk 6 haftaya lohusalık dönemi denir. Kadının geçirdiği en hassas ve belki de ağır dönemdir. Bu dönemde bağışıklık düşer. Vücut savunmasız hale gelirken, enfeksiyona da açık hale gelir. Hormonel bazı değişikler yaşanır. Bu hormonel değişiklikler kadınlarda depresiflik, endişe ve mutsuzluk yaratır. Aynı zamanda çekilen ağrı, acı, kanama pek çok rahatsızlıkta eklenerek kadına tüm bunları çekilmez hale getirebilir. Lohusalık döneminde kadının yanında mutlaka bir başkası olup ona yardımcı olmalıdır.

Anne Lohusalık Döneminde Neler Yaşar?

Öncelikle kanla karışık ya da düz sarı, beyaz akıntılar görülür. Bazen ciddi boyutta kanamalar görülebilir. Bu durumda anne acilen en yakın hastaneye gidip, bir hekime görünmelidir. Çünkü bu kanama aşırı boyutlarda ise ciddi rahatsızlıklara yol açacağı gibi ayrıca ölüme de yol açabilir. Gün geçtikçe rahim küçülür. Memelerden süt salgılanır, bebek emdikçe de süt miktarıyla eş zamanlı göğüs şişer. Meme ucunda çatlaklar oluşur. Gebelik sürecinde alınan kilolar geri verilmeye başlanır. Gebelik boyunca çekilen ağrı, acı ve kramp son bulur. Kimi kadınlarda idrar yolu ve rahim içi enfeksiyonları görülür. Bunlar idrar yapamama, kötü koku, ağrı ve halsizlik gibi sonuçlar doğurur.

Hormonlar değişir. Bu da anne de hassas bir duygu durumu yaratır. Annenin genelde üzüntülü, depresif, gözü yaşlı ya da agresif olmasının kesin sebebi budur. Bu durumda anne kendisine özel bir ilgi ve sevgi gösterilmesini ister. Özellikle en çokta bu hassas döneminde yardıma ihtiyaç duyar.

 Gebelik süreci boyunca vücuduna hassas davranan kadın, aynı zamanda içinde bulunduğu bu depresif duygu durumundan da kurtulmak için fiziksel görünümünde bazı değişiklikler yapmak isteyebilir. Bunların başlıca örnekleri şunlardır: saç kestirme, saç boyatma, manikür, pedikür, lazer, epilasyon, kıyafet alışverişleri ve nicesi. En çok sorulan ve kadınların aklında bir soru işareti olarak kalan bir soru vardır. Lohusalıkta saç boyatmanın zararı var mıdır?

Lohusalıkta Saç Boyatmak Zararlımıdır?

Kadınlarda gebelikten hemen sonra yaşanan lohusalık döneminde bazı hormonal değişikler gözlemlenir. Bu değişikler annede üzüntü, depresiflik, agresiflik gibi sonuçlar doğurur. Bu süreci daha pozitif bir şekilde atlatmak ya da fiziksel görünümünde değişiklik yapmak isteyen kadınlar saç boyatmaya yönelirler. Peki ya, emzirirken saç boyanır mı?

Lohusalık dönemi ayrıca bebek emzirme dönemi de olduğundan hassas bir dönem olarak kabul edilebilir. Vücuda giren ya da alınan herhangi bir kimyasal madde ya da ilaçlar doğrudan anne sütüyle bebeğe geçebilir. Biliyoruz ki saç boyaları da aşırı yüksek bir oranda zararlı kimyasallar içerirler. Bu da doğrudan bebeğe ulaşacaktır. Uzmanlar, annenin lohusalık döneminde bebeğini emzirdiği gerekçesiyle saç boyatmasını uygun bulmamaktadır. Bu bebeğe zarar verir.

Saç boyatmak için lohusalık döneminin daha doğrusu bebeğin sütten kesilmesini beklemek en doğrusu ve sağlıklısı olacaktır. Eğer illaki saç boyatmak istiyorsanız kimyasal ya da herhangi bir zararlı madde içermeyen, tamamen doğal maddelerden oluşmuş, sağlıklı ve onaylanmış saç boyalarını tercih etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.