Kredi notu, bankalarda bulunan geçmişinizin değerlendirilerek puanlanması ile oluşturulur. Bankanız borçlarınızı nasıl ve ne zaman ödediğinizi, borçlarınızı ne kadar geciktirdiğinizi kayıt altına alır ve bunlara bağlı olarak size bir not verir. Farklı kriterlere göre belirlenen notlar toplanarak, kredi notunuz hesaplanmış olur.
Mali yönden atacağınız her adım, kredi notunuzu etkilemektedir. Örneğin; kredi kartınızın borcunu ödeme tarihi geçtikten sonra öderseniz ya da hiç ödemezseniz, sizin sistemdeki kredi puanınız bu durumlardan dolayı düşecektir. Telefon faturası, elektrik ve su faturası gibi ödemelerin geç yapılması da kredi notuna negatif olarak etki yapar. Kredi ödemelerinin zamanında yapılması, faturaların günü gününe ödenmesi gibi durumlarda ise kredi notunuz yükselir. Kredi notunun yüksek olması, bankalardan kredi alımını kolaylaştırır.
Kredi Notunuzu Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kredi almak isteyenler, kredi notu nasıl hesaplanır diye merak ediyor. Kredi notunuzu oluşturan 4 ana madde vardır. Bu maddeler kendi içinde belirli yüzdeler ile sizin toplam kredi puanınızı oluştururlar.
- Kredi Kartı Borçlarınızı Zamanında Ödüyor Musunuz?(%35)
Güncel olarak kullandığınız bir kredi kartınızın ay sonunda en azından asgari tutarını yatırmanız kredi puanınızı yükseltmek veya mevcut puanınızı korumak için son derece önemlidir. Eğer borcunuzun son ödeme günü geçerse ya da asgari tutarı ödemezseniz kredi notunuz büyük oranda düşecektir. Kredi kartı borcunun zamanında ödeniyor olması, kredi notunun hesaplanmasında %35 oranında etkilidir.
- Ne Kadar Borcunuz Var? (%35)
Bankalara ne kadar borcunuz olduğu ve bu borçların ne kadarının kapatılmış olduğu kredi notu hesaplaması için önemli bir kıstastır. Ayrıca mevcut borçların teminatı varsa, ne kadarının teminatı karşıladığı yine bankaların ilgilendiği bir konudur. Borçlarınızın güncel durumu toplam kredi notunuzun hesaplanmasında %35 oranında pay sahibidir.
- Ne Kadar Sıklıkta Kredi Kullanıyorsunuz? (%10)
Genellikle ilk kez kredi kullananların kredi başvuruları daha çabuk onaylanmaktadır. Banka, kredi performansınızı daha önce ölçmediği için kabul oranı daha yüksek seviyededir. Eğer kredi borçlarınızı düzenli ve zamanını geçirmeden ödüyorsanız, hiç banka kredisi çekmemiş kişiye göre avantajınız daha çok demektir. En önemli olan kısım, zamanında ve düzenli bir ödeme yapılıyor olmasıdır. Bu faktör, kredi notunuz için %10 oranında etkiye sahiptir.
- Yni Bir Kredi mi Aldınız? (%11)
Yeni kredi alınması, yeni risk alındığı anlamına gelir ve kredi notunuzu düşürebilir. Kredi notundaki düşüş oranı, gelir durumuna ve kredi tutarına göre farklılık gösterebilir. Kredi ödendikçe, kredi notu da yükselir. Yeni kredi alımı da kredi notu hesaplamasında %11 oranında etkilidir.
Bu faktörler dışında kalan %9 oran ise, diğer faktörlerdir. Diğer faktörler, müşterinin durumu ve yapılan işlemler doğrultusunda değişiklik gösterir.
Kredi Notum En Az Kaç Olursa Kredi Çekebilirim?
Kredi onayları; hangi bankaya başvuru yaptığınıza, gelir durumunuza, ödemelerinize, borçlarınıza göre her bankada değişiklik göstermektedir. Bankalar, kredi notunu 1900 puan üzerinden değerlendirir. Eğer sıfır puana sahipseniz, bu durum bankalar ile bir çalışmanız olmadığını gösterir. 1500-1700 puan aralığı iyi, 1700-1900 puan aralığı çok iyi olarak değerlendirilir. 1500 puanın altına düşüldüğünde ise riskli gruba girilir. Bu puan altında da az riskli, orta riskli ve en riskli olarak kategoriler bulunur.
Bir cevap yazın