Raf ömrü en az 30 ay olan kozmetik ürünlerin çoğu, son kullanma tarihinin sona ermesinden sonra zararlı olmaz, ama koku ve renk açısından işe yaramaz hale gelebilir. Bu ürünleri satmaya çalışmak boşa uğraşmak anlamına gelebilir.
Bu nasıl önlenebilir?
Sadece, kozmetik ürünlerin ambalajı üzerinde son kullanma tarihini bulmalıyız. Ne yazık ki kozmetik üreticileri açık, okunabilir biçimde üretim veya son kullanma tarihi yazmazlar. Bunun yerine, bir ürünün üreticiye uygun bir toplu iş kodu veya lot numarası ile işaretlenir. Ancak bu tüketiciye herhangi bir bilgi sağlamaz. Daha da kötüsü, bazı online mağazalar ürünün son kullanma tarihinin yanı sıra ülke hakkında bilgi içeren herhangi bir ek etiket ile üretilmiştir.
Toplu kod nedir?
Toplu kod üreticileri ya da ürünün imal edildiği yerin belirlenmesini sağlar. Ürün toplu bir işin yapılmaması halinde, daha sonra kod üretim tarihi ve yerin tespit edilmesini sağlamalıdır.
Kodu nerede bulabilirim?
Kod genellikle ürünün alt kısmına doğrudan yazdırılır; aynı zamanda ürün ambalajı üzerinde bulunan markalar da bulunmaktadır.
Şu anda desteklenen markalardan bazıları:
Amway, Avon, Axe, , Bioderma, Biotherm, Calvin Klein, Chanel, Charmzone, Christina, Christina Aguilera, Clean & Clear, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Dove, Escada, Garnier, Gucci, Head & Shoulders, L’Oreal, Lacoste, MAC, Max Factor, Maybelline, Naomi Campbell, Neutrogena, Nivea, Oriflame, Pantene, Rexona, Schwarzkopf…
Bir cevap yazın