Bebeğinize Düzenli Jimnastik Yaptırın…
Bebeğinizin sağlıklı bir duruşa ve ruh sağlığına sahip olabilmesinin bir yolu da düzenli yapılan jimnastiktir.
Uzmanlara göre bebeklik döneminde başlanan jimnastik, hem bedensel hem de zihinsel gelişime olumlu etki yapıyor. Düzenli olarak jimnastik yaptırılan bebeklerin yaşıtlarına oranla zeka,kas gelişimi, el becerileri daha erken ve güçlü oluyor. Jimnastik, oturma ve yürüme arasındaki koordinasyonu da sağlıyor. Oturma, bebeğin ayakta durmasını ve yürümesini de hızlandırdığı için, jimnastik yapan bebekler yaşıtlarına göre daha erken yürüyor.
Jimnastiğin Bebeklere ve Çocuklara Yararları
- Bedensel ve zihinsel gelişim hızlanıyor.
- Jimnastik sırasında bebeğin eklem ve kasları gelişiyor.
- Anne ile bebek arasındaki psikolojik gelişime olumlu etki yapıyor.
- Jimnastik, bebeğin cesaretlendirilmesi ve sosyal gelişiminin ilerlemesine de yardımcı oluyor.
- Bebeğin kendine güveni ve becerileri artıyor.
- Bebeklik döneminde başlanan egzersizler kas gücü ve kas gelişimi sağladığı için, çocukluk çağında spora yönelen ve sporu yaşam biçimi olarak benimseyen bireyler yetişiyor.
- Spor yapan ya da egzersiz yapan çocukların okul döneminde kendine güvenleri ve okul başarıları artıyor.
- Çocukların vücut yapıları daha sağlam ve şekilli oluyor.
- Çocukların sırada otururken oturuş pozisyon bozukluğu olmuyor.
- Kasları önceden güçlendiği için güçlü olan kaslar, eklemleri ve kemikleri destekliyor. bu çocuklarda skolyoz ve kifoz (omurga şekli bozuklukları) ya da eklem deformiteleri daha az görülüyor.
Jimnastiği Banyodan ve Uykudan Önce Yaptırın
Jimnastik hareketleri için her gün 5-10 dakika zaman ayırmak çok önemli. Günde 4-5 kez yapıldığında yararlı olur. Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yapılan egzersizler, banyodan sonra sağlıklı bir uykuya yardımcı olur. Jimnastiğin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir. Jimnastik sırasında bebeğin çıplak olması ya da üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi (zıbın vs…) bulunması çok önemlidir. Ortam ısısı da iyi ayarlanmalı. Sıcaklığın 22 ila 24 derece olması yeterlidir. Egzersiz programına bebeği yoracak, vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmamalıdır. Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle devam edilerek, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıracak egzersizler yaptırılmalıdır.
Bir cevap yazın