Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar

Kadınlara verilen en kutsal görev hamileliktir elbet. Hayatlarını baştan aşağı değiştiren bu mucizevi olay kadınlara büyük sorumluluklar da yüklemektedir. Çevremizden duyduğumuz veya batıl olarak adlandırılan bazı bilgiler hamilelik döneminde kadınların psikolojilerini de oldukça etkileyebiliyor. Yapılan araştırmaların ve konudaki uzmanların görüşleri doğrultusunda işte hamilelikte  doğru bilinen yanlışlar şöyle:

Hamileyken spor yapmak tehlikelidir: Yanlış!

  Hamilelikte düzenli doktor kontrolü eşliğinde eğer erken doğum veya düşük tehlikeniz yoksa spor yapmak hem bebek için hem anne adayı için oldukça yararlıdır. Tamamen hareketsiz kalmak doğumu zorlaştırdığı gibi anne adayının gereğinden fazla kilo almasına da yol açabilir. Aşırı spor hareketlerinden kaçınarak  yürüyüş ve esneme hareketleri yapmak uzmanlar  tarafından tavsiye edilir.

Hamileyken saç boyatılmaz: Yanlış!

  Hamilelikte saç boyatmanın zararlı olduğuna dair kesin bir bilimsel kanıt yoktur ancak anne adayının psikolojik olarak korkmaması ve rahat etmesi adına doktoruna danışarak ilk 3 aydan sonra boya yaptırabilir.

Cep telefonu, Bilgisayar, Mikrodalga fırın bebeğe zarar verir: Yanlış!

   Şimdiye kadar hiç birinin bebeğe herhangi bir zarar verdiği kanıtlanmamıştır ancak cep telefonuyla uzun süre konuşulmaması  eğer konuşulacaksa da kulaklıkla yapılması anne adayını olumsuz yönde etkilememiş olacaktır.

Hamileyken uçak yolculuğu yapılmaz: Yanlış!

  Erken doğum veya düşük tehlikesi yoksa anne adayının uzun yorucu araba veya otobüs yolculuğu yapmasındansa hızlı bir  ulaşım aracı olan uçakla yolculuk etmesi daha çok tavsiye edilir. Hamileliğin 26. haftasından sonra bile doktor raporu alarak seyahat edebilirler. 3 saatten fazla sürecek olan yolculuklar için bol su tüketmeleri bacaklarını hareket halinde tutmaları anne adayları için yararlı olacaktır.

Hamilelikte cinsel ilişki sakıncalıdır: Yanlış!

 Bazı sakıncalı durumlar dışında (kanama,düşük tehlikesi, erken doğum riski) hamilelik boyunca cinsel ilişki sakıncalı değildir hatta bebeği rahatlattığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Cinsellikte salgılanan mutluluk hormonu anne adayının ve bebeğin zaten ihtiyacı olan bir hormondur. Hamilelik boyunca çiftlerin cinsel ilişkiye ara vermeleri (özel durumlar dışında) tamamen onlara özgü psikolojik bir durumdur.

Anne adayı hem bebeği hem kendisi için bol bol yemelidir: Yanlış!

  Hamilelikte düzenli beslenme çok önemlidir. Anne adayının ne kadar çok yerse bebek o kadar sağlıklı doğar mantığını bir kenara bırakıp vitamin, mineral, protein ve kalsiyum’u  dengeli olarak almaya özen göstermelidir. Haftada 2 kere balık yemeli  düzenli olarak süt ve süt  ürünü tüketmeli  az ve sık yemeye özen gösterilmelidir. Hamilelik boyunca bol su tüketmeye de önem verilmelidir. Çiğ ve az pişmiş etten uzak durmakta fayda vardır.

Arada bir içilen sigaranın zararı yoktur: Yanlış!

  Hamilelikte içilen sigara bebeğe oldukça zarar verir hatta sigara içilen ortamda bile durulmaması gerekmektedir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği gibi doğumdan sonra bile  bebeğin kalıcı olarak solunum sıkıntısı çekmesine neden olur. Hamile kalmaya karar verildikten sonra sigara hemen bırakılmalıdır.

Anne adayında kansızlık ve demir eksikliği yoksa hamilelik boyunca yeterli beslenerek demir ilacı almasına gerek yoktur: Yanlış!

  Demir içeriği yüksek gıdalarla beslenilse bile bebeğin kendine ait demir depolarının oluşması için ihtiyaç duyulan demir eksiğini doktor tavsiyesiyle  ilaçlarla ek olarak alması zorunludur. Sadece beslenmeyle bebeğe yeterli demir sağlanamaz ayrıca anne adayının kendi depoları kullanılacağı için ek ilaç alınmazsa halsizlik bitkinlik gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Hamileyken Kedi ve Köpekle aynı ortamda bulunmak sakıncalıdır: Yanlış!

  Kedilerin ve köpeklerin özellikle sokakta yaşayanların dışkılarında, tüylerinde  bebeğe zararı olacak bazı parazitler bulundurduğu bunların kistlere yol açtığı bilinmektedir. Ancak ev kedilerinin ve köpeklerinin düzenli bakımı ve aşılarının yapıldığı düşünülürse böyle bir risk söz konusu değildir.

Anne karnındaki bebek hiç bir şey duymaz ve hissetmez: Yanlış!

   Yapılan çeşitli araştırmalarla  anne ve doğmamış bebeğin  aralarında sözsüz bir iletişim gerçekleştirdikleri  öğrenilmiştir. Bu demek oluyor ki anne karnındaki bebek üzüntünüzü, sevincinizi, heyecanınızı hatta rüyalarınızı bile duyup hissedebiliyor. Hamilelik boyunca anne adayının yaşadığı deneyimler bebekte silinmeyecek anılar bırakabilir bu yüzden rahat huzurlu bir hamilelik geçirmeye özen gösterin. Hormonlarınızın tamamen değiştiği duygularınızın karmaşıklaştığı bu dönemde bebeğinize zarar gelmesin diye özellikle ağlamayı engellemeye çalışmayın. Asıl siz o duyguyu engelleyip içinize attıkça bebeğiniz daha çok üzülüp huzursuz olacaktır. Çevrenizdeki baskıyı batıl inançları bir kenara bırakıp duygularınızı kısıtlamadan sadece bebeğinizle ve doktorunuzla  iletişim kurarak en doğru kararı kendiniz verin.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.