Öncelikle şöyle bir bakmak gerekirse Elif Şafak, bizim tanıdığımız herhangi bir yazar kimliğine hiç benzemiyor. Her zaman inceliğini ve derinliğini kitaplarında yansıtıyor. Tıpkı “Aşk” romanında olduğu gibi büyük ilgi görmesinin sebebi Shakespeare tarzı konumlandırması.
Kitaba bakacak olursak tarihimizde yaşanan en önemli ve olaylı geçen dönemlerinden biri olan 16. Yüzyılda ki İstanbul’u anlatmış olması… Önce Hindistan’dan beyaz bir filin gelmesi ve sırlarla dolu bakıcıların hikayesi. Çota ile Cihan kitabın bel kemiği. Filbaz isimli karakter ise aynı zamanda bir üstadın da çırağı. Ustası ise Sinan. Tanıdığımız bildiğimiz Mimar Sinan’ın ta kendisi. Bu topraklarda yetişen ve ömrünü adayan en büyük mimar.
Elif Şafak’ın her zaman muhteşem bir hayal gücü vardı fakat bu kez yine bunu büyük bir özveri ile bizlere sunmuş. Gayet lezzetli bir kitap olmuş ve okuyucularını şaşırtmamış. Okurken birazda Osmanlı tarihinin ince derinliklerine doğru sürüklüyor. İçerisinde hem karşılıksız bir aşk, iktidar üzerine kavgalar, yobazlık ve daima birbirinin arkasından yapılan ihanetler.
Ustam ve Ben, tarihi karakterleri, camilerini, kütüphanelerin tozlu raflarını, türbelerin kubbelerini, anlatan tamamen rengârenk, capcanlı, sürprizlerle heyecanlandıran bir dönem hikayesi…
Fakat Elif Şafak’ın kitaplarını Türkçe yazmadığını öğrendim. İngilizce yazıp sonra Türkçeye çevrildiğini kendisi de belirtti. O yüzden de çeviri de başarısız olduklarını söyleyebilirim.
Kitaptan alıntılar:
“Gördü ki takriben bir düzine sağır dilsiz, telaş içinde sağa sola seğirtmekte, bir girişten diğerine koşturmaktaydı.”
Yüklem nerede, özne kim, gizli ise biz neden bunu hissedemiyoruz. Bunun gibi bir dolu hata var elbette.
“tenlerinin içinde bir mumu saklıymışçasına parlayan çehreleri” kafa karıştırıcı ve fazla hayal ürünü bir betimleme olmuş.
Bu gibi hataları görmezsek ve kendimizi profesyonel bir eleştirici olarak görmüyorsak eğer, uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman olduğu kesin. Ustam ve Ben – Elif Şafak kitabını almak istiyorsanız 21,99TL üzerinden satılarak raflarda yerini almaya başlamıştır. Keyifli okumalar…
Bir cevap yazın