Depresyon günümüzün en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklarından biri olmakla birlikte şehir yaşamının getirdiği kimi sorunlarla da sık sık karıştırılmaktadır. Günlük hayatta karşılaşılan stres, uykusuzluk, can sıkıntısı gibi durumlar bir de uzun süre devam ederlerse depresyonla karıştırılmaları mümkündür. Oysa depresyon belirtileri bu normal rahatsızlıkların belirtilerinden farklılık gösterir.Depresyonun klinik bir rahatsızlık olması ve ilerlemiş durumdaysa ilaç tedavisi gerektirmesi de onu diğer sıkıntılı durumlardan ayıran bir noktadır.
Uyku Bozukluğu: Depresyonda olan kişinin uyku durumunda mutlaka ama mutlaka göze batacak derecede ciddi bir bozukluk meydana gelir. Kişi ya neredeyse hayati ihtiyaçlarını bile neredeyse ucu ucuna karşılayacak zamanı ayakta geçirir ve günün geri kalanında uyur, ya da uykuya dalmakta ne kadar yorgun olursa olsun zorluk çeker ve ancak bayılma seviyesine geldiğinde huzursuz bir uykuya dalar.
İlgisizlik: Hayata ve insanlara karşı gelişen ani ve keskin ilgisizlik; depresyon belirtileri arasında belki de en ciddi olanıdır. Bu ilgisizlik yorgun ya da sıkkın bir kişinin 1-2 günü çevresinden uzakta geçirip kafa dinlemek istemesiyle karıştırılmamalıdır. Depresyonun getirdiği ilgisizlik kişiyi ailesinden, arkadaşlarından ve sevdiklerinden uzaklaştırır, işinde ve sosyal yaşamında sorumluluk duygusunu hemen hemen tamamen kaybetmesine ve içine kapanmasına neden olur.
Bir cevap yazın