Öncelikle bu yazıyı okuyacak tüm üniversite adayları arkadaşlarıma selamlarımı iletirim. Dilerim gelecekteki mesleğinizi seçerken bu yazdığım yazının ufakta olsa bir yararı dokunur. Şu anda Çevre Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Hâliyle az-çok mesleğin neler getirdiğini, gerektirdiğini ve ileride neler olabileceğini masaya yatırmak istedim.
“Çevre nedir?” sorusuyla başlamak en doğrusu sanırım. Çevre; canlı ve cansız topluluğun bir arada bulunduğu ortam olarak adlandırılabilir. Canlı ve cansız diyorum çünkü bahsettiğimiz çevre içerisinde biz insanlar, hayvanlar ve bitkilerden başka canlılık özelliği göstermese de çevreyi oluşturan yapılar var.
“Çevre mühendisliği nedir?”
– Çevre mühendisi, bir çevrede yaşayan tüm canlıları huzur ve refaha kavuşturmak için çalışan meslek grubudur.
“Çalışma konuları nelerdir?”
– Çevre mühendisi, gürültü, su kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği vb. birçok konuda uzman olmalıdır. Mesleğin en büyük kazancı, bu kadar geniş bir içeriğe sahip olmasıdır.
“Çalışma alanları nerelerdir?”
– Çevre mühendisleri, belediyeler, İl Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları (eski adıyla İl Çevre ve Orman Bakanlığı), çeşitli arıtma tesisleri gibi yerlerin dışında özel firmalarda da çalışmaktadırlar. Şu anda ülkemizde geniş bir çevre mühendisi alımı yapılmaktadır.
“Okul seçimi, okul dönemi ve sonrası nasıldır?”
– Çevre Mühendisliği okuyacaksanız, tıpkı diğer mühendislikler gibi önceliğiniz Teknik Üniversiteler olmalı. Teknik üniversitelerin en büyük özelliğinin mühendis yetiştirmek olduğunu unutmamak lâzım. Yine de ben ve benim gibi devlet üniversitesinde okuyan insanların da kötü bir mühendis olacağını söylemek saçma bir yaklaşım olur. Okul dönemi boyunca, tıpkı diğer mühendislikler gibi ilk 2 sene genel dersler alınır (matematik, fizik, türkçe, tarih vb.). İkinci sınıfın sonra ermesi ve üçüncü sınıfa geçilmesiyle alan dersleri ağırlık kazanıyor. Tabi ki okul dönemi boyunca yapılması gereken stajlar olacaktır. Genellikle 3 staj yapılmaktadır (büro, laboratuar ve arıtma tesisi). Staj süresince amaç, oldukça farklı iş yerlerinde işi en doğru şekilde öğrenmektir.
“Ülkemizde neden ihtiyaç var, seçersem neden seçmeliyim?”
– Ülkemiz, şu anda Dünya ülkeleri arasında en elverişli topraklara sahip. Aynı kara parçası üzerinde 3 farklı iklim ve 3 farklı deniz barındırmakta. Hava kalitesinin iyi olduğu sayısız yerimiz var. Çevreyi ve çevredeki elemanları koruyarak geleceğimizi korumuş olacağız. Bilinmeli ki nasıl bulduysak öyle bırakmamalıyız. Her zaman daha ileriye götürmeliyiz.
Yazımı burada sonlandırırken, ileride yalnızca Çevre Mühendislerini değil, tüm duyarlı vatandaşlarımızı ilgilendirecek kampanyaların kısa özetlerini yine web sitemizden duyuracağımı bilmenizi isterim. Sevgiyle kalın;
Cem YILMAZ
Diğer bir deyişle kaldırım mühendisliği. Bu devirde en çok parayı bunlar götürüyor valla 🙂
yani gerçekten iş olanağı varmı? tercih dönemindeyim ve bu düşüncelere çok ihtiyacım var fazla bilgim yok çevre müh. hakkında beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum
hiç aklımda yoktu ama puanım bu bölümlere kesin tutuyor ve hiç birşey bildğim yok bölümden az olmuş bilgi 😀
Arkadaşlar. Ben Samsun 19 Mayıs üniversitesi 4. sınıf çevre mühendisi öğrencisiyim. Öncelikle Çevre mühendisliğini iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Yeni gelen 1. sınıflar hep çevre düzenlemesi gibi fikirlerle geliyor. Mesela Bir binanın kanalizasyon bağ bahçe düzenlemesi gibi. Çevre mühendisliği bu değildir. O işlere peyzaj mimarlığı bakar. Öncelikle çevre mühendisliği Atık temizleme üzerine kurulu mühendislik sistemidir. Ana gayesi budur. Fakat diğer iş alanlarınada değinicem. Bir hocamızın lafı vardır. Bizim mühendisliğimiz su ve insan hayatı olduğu sürece devam edecektir. Çok doğru bir laf. İnsanların oluşturduğu su atıkları katı atıklar evsel atıklar vb. hepsiyle biz ilgileniyoruz. Bizim mesleğimizde para sınırı yoktur. Her meslekte oldugu gibi. Siz kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar ekmeğini yersiniz. Bakın ben 2 senedir staj yapıyorum. Staj yaptıgım yerlerden bir tanesi arıtma tesisiydi. Tesisin neredeyse %80 i çevre mühendisiydi. Stajerleri saymıyorum. Yani iş konusunda sıkıntıya düşücek bi durumumuz yok. Arkadaşlar yeni bir bölüm oldugu için mesliğin temellerini bizler atıyoruz. Bir makina veya inşaat mühendisi gibi değilliz. 1970 senesinde işe girmiş makina mühendisi hala piyasada bunu da göz önünde bulundurun. Tamam köklü meslekler herzaman iş bulur ama iyi pozisyonlarda bulamaz. Çevre mühendisliğinin geçmişi 20 senedir. yani 4 seneden 5 dönem mezun vermiştir. Piyasada yeni yeni nitelikli insanlar var. Bu bizim içini iyi birşey.
Meslek gruplarına ve iş alanlarına gelince. Arkadaşlar temel olarak aklınıza hangi katık geliyorsa orda bir çevre mühendisi var olmak zorundadır. Kanun kural bunu söylüyor. Hastane fabrika Katı atık depolama yerleri. (İlaç firmaları) geri dönüşüm tesisleri. Bunlar temel çalışabileceginiz yerleri. Alacağınız İSO belgeleriyle, İnşaat şantiyelerinde. İş ve iş güvenliği uzmanlığında, Bakanlıklarda belediyelerde Devlet su işlerinde.İSKİ de ve aklıma gelmeyen bir çok yerde. (Özellikle belediyeler deli gibi arıyor. İlçenin pis sularını yönetebilmek için. Belediyeler bizim için çok önemli.) Şunu unutmayın arkadaşlar. İnsan hayatı oldukça bizde varız.
Maaş konusuna gelince. Benim bir üst dönemim mezun oldu. Erkekler askere gittiler asker olamayana iş yok 🙂 Bayan arkadaşlar hemen iş buldular. Bir arkadaşım 1.500 lirayla başladı. Sabah 9 akşam 17.00 Artı primi var. Bir arkadaşım belediyede işe girdi. Proje üretiminde şuan maaşı 1400 lira altına araba verdiler. Erkeklerden daha haber yok askerten dönünce bakıcaz. 🙂 Bir mühendis deneyimsiz 1500 lira kazanabiliyorsa öpüp başına koymalı. Ayrıca çevre danışmanlık şirketlerinin kazançları ortada. En kötü atık kontrolu bugun 300 tlden başlıyor. Ayda 2 kere bu olmak zorunda 600 tl demektir. 10 firmadan 6 bin Tl. İmza çok önemli birşey 🙂
Kısacası arkadaşlar çevre mühendisine her yerde iş vardır. Biz simdiden iş başvurularını kontrol etmeye başladık. Çevre mühendisi olarak arattıgınız zaman internette en az 25 ilan çıkıyor tek sitede.Değerlendirmenizi iyi yapın. Ve mutlaka tercih etmeden önce Çevre mühendisi okuyanı ve çalışanıyla görüşün. Yeniliğe çok açık olan bir meslek oldugu için mevzuat değişebiliyor.
Son olarak bu detayı eklemek istiyorum. 3 4 yıl piyasada çalışmış çevre mühendisinin aldığı maaş 4 bin 5 bin arasıdır. en kötüsü 3 bin alır. Örnekleri çok mevcut. Çevre mühendisliği odasından takip edebilirsiniz maaş çizelgelerini. Kaliteyi düşürmemek için yani hamal gibi çalışmamak için maaş çizelgesi tutan tek odadır. Bu maaş çizelgesine göre iş ilanları ve maaş teklifleri sunulur saygılar.
Arkadaslar ben beyza mine sizin gibi bende çevre mühendisini seviyorum.
Ben bu sene tercih yapacgim. Aklimda hic bu meslek yoktu acikcasi ama nerdeyse bir haftadir hep karsima cikiyor. Ben konusmayi cok seviyorum, masa basi bir iste istemiyorum acikcasi. Insanlarla iletisimim olsun mesela surekli bilgisayarlarla muhattap olmak istemem. Cevre muhendisligi iyi gibi gorunuyor. Acaba istedgim kriterlere de uyuyor mu?? Bolum dersleri nasil mesela agir mi? Ezber agirlikli mi yada?? Biraz bilgi verir misiniz? Simdiden sagolun
çevre mühendisliği birkac gundur karsım cıkıyor. İyi bir mesleğe de benziyor aslında. Ama hala benım mesleğim mi o bilemiyorum. Masa başı bır iş istemiyorum. Tam olarak ne yapacagımı da bılemıyorum ama. Keyiflimi okuması? işi? Dersleri nasıl mesela ezbere mi dayalı?
Hala lise ikide okuyorum ve cizimim cok iyi ileriyi dusunursek bende bu bolumu dusunuyorum ama cizimle alakasi varmi yani bi avantaji olurmu
Merhaba Kader,
Her yeteneğin mutlaka faydası olur. Ama çizim yeteneğinin bu işte daha çok faydası olacağını düşünüyoruz.
Acikcasi merak ettim madem bu kadar iyi bi bölüm neden puanları bu kadar düsük cevaplarsaniz sevinirim…