Bugün, bizim günümüz:
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Her yıl 8 Mart’ ta dünyanın her yanında çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Dünya Kadınlar Günü’, ülkemizde de kadının toplum içindeki yerini ve gelişimini vurgulamaya devam ediyor.
Kadınların kendi haklarını talep ettiği ve 1910 yılından beri kutlanan Dünya Kadınlar Günü’ nün geçmişi 1800′ lü yılların ortalarına dayanıyor. 1857 yılında ABD’ nin New York kendindeki bir tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, iyi çalışma koşulları, hak ettikleri ücret ve daha iyi bir yaşam için mücadele verirler. Ama bunca yıllık mücadeleye karşın elde edebildikleri pek bir hak yoktur. En sonunda 8 Mart 1908 günü, haklarını alabilmek umuduyla son çare olarak greve başvururlar. patronların bu olaya verdikleri cevap ise ölümle sonuçlanır. İşbirliği yaptıkları ‘gardiyanlar’ ile birlikte işçilerini fabrika binasına kilitlerler. Daha sonra fabrika binasında beklenmedik bir yangın çıkar ve kısa süre içinde binanı hemen hemen tümü alevlere teslim olur. İçeride bulunan kadınlardan yalnızca çok azı kaçarak canlarını kurtarabilir. Fabrikada kapalı kalanlar ise alevler içinde can verir.
Zafer Kadınların
Bu yaşananlardan güç alan diğer kadın işçiler mücadeleyi devam ettirmek amacıyla işlerini bırakıp grev dalgasını sürdürürler. grevler 1909 yılında da devam eder. Manhattan’ da tekstil işinde çalışan kadın işçilerin ilan ettiği grevde, binlercesi tutuklanır ve buna rağmen grev önlenemez. Grevin sonunda kadınlar, kavgasını verdikleri haklarını elde eder, patronlar da işçilerinin taleplerini kabul etmek zorunda kalırlar.
Bu olaylardan sonra Amerikalı sosyalist kadınların çabasıyla, hemcinslerinin seçme ve seçilme hakkını elde etmek için, sosyalizm mücadelesi çerçevesinde ‘enternasyonal kadın mücadele günü’ fikri doğar. 19 Mart 1911′ de milyonlarca kadının katıldığı ilk ‘Enternasyonal Kadınlar Günü’ Danimarka, Almanya, Avusturya, İsviçre ve ABD’ de gerçekleştirilir. 1912 yılında, düzenledikleri yürüyüşlerle Fransız, Hollandalı ve İsveçli kadınlar da bu güne katılırlar.
1914-Birinci Dünya Savaşı yıllarında Kadınlar Günü’ nün toplantılar ve yürüyüşlerle kutlandığı son yıl olur. Savaşın beraberinde getirdiği acılar ve dertler nedeniyle 1917′ ye kadar Kadınlar Günü yürüyüşleri ve etkinlikleri birkaç yıl boyunca yapılamaz. Taa ki 8 Mart 1917′ de Petrograd’ da greve gitmelerine kadar. Kadın işçiler, bu grevi Kadınlar Günü’ nde başlatarak bu güne özel anlam kazandırırlar. 1921′ de toplanan II. Enternasyonal Konferansı’ nda 8 Mart’ ın Dünya Kadınlar Günü olması kararlaştırılır.
Daha İyi Bir Yaşam İçin…
Kadınlar Günü, bugün ve gelecekte de, tıpkı başlangıçta olduğu gibi, politik haksızlıklara, savaşa ve sömürüye karşı daha iyi bir yaşam ve çalışma koşulları, bağımsız ve toplumsal sömürünün olmadığı bir düzen ve sınıfların ortadan kalktığı eşit bir toplum için verilen mücadele olarak algılanacaktır.
Bir cevap yazın