Bizum Hoca (Film Eleştirisi)

Senarist Yılmaz Okumuş’un babasından esinlenip sinemaya aktardığı filmi Bizum Hoca, Karadeniz esintileri taşıyan komedi türünde bir film. Diğer komedi-karadeniz filmlerine göre başka türlerden de beslenmiş.

Konu itibariyle kısaca şöyle;

Karikatürize edilen Oflu Hoca tiplemesi, beyazperdedeki yerini almış. Trabzon’da ufak bir köyün tayin ile gelmesi gereken imamın gelmesi gecikince köylülerde camide namaz kıldırmak için yeni bir imam ararlar. Hal böyle olunca aslında imam olmayan ama köylüler tarafından sevilen Bizum hoca’nın yeni imam olmasına karar verirler. Tam bu zamanlarda köydeki dereye Hidroelektrkik Santral kurulacağı öğrenilir. Köylüler hemen bu durumla savaşmaya başlarlar. Ettikleri bu mücadelenin temel direği Bizum Hoca olur. Ama köyün gerçek imamı köye gelince olaylar iyice karışır.

Bizum Hoca, dini konulara da parmak basıyor. Tam anlamıyla Karadeniz insanının hakkını vermeye çalışan karakterler, gerçekliğe çok yakın performanslar sergiliyor. Filmde, din ve devlet işlerinin ayrı yürütülebileceği gösteriliyor.

Film, Gezi Parkı direnişlerindeki sloganları kullanarak göndermeler yapıyor. Bütün farklılıklara rağmen, din, dil ırk gibi ne olursa olsun haksızlığa karşı gösterilen direniş biçimi aynıdır demeye çalışıyor. Direniş gösterilen olaylarda haklı da olsanız bunun aksini hiçbir şekilde düşündürtmüyor.

Film, konu itibariyle biraz karmaşık, komiklik derecesi ise zorlama olmuş. Verdiği mesajlar için, aslında asıl anlatmak istediklerini görebilmek için yine de izlenebilir bir film.

İyi seyirler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.