Bilgisayarlarımız zaman zaman öyle çok yavaşlar ki gerçekten canımızı sıkar. Ben de bu konuda bir makale yazmaya karar verdim. Aslında yazacağım şeyler çok bilindik şeyler fakat bir çoğumuz bunları yapmıyor ve bilgisayarı yavaş kullanmaya devam ediyoruz. Öncelikle bilgisayarı yavaşlatan şeylerden biraz bahsedip daha sonra nasıl hızlandırabileceğimizi anlatmaya çalışacağım.
1-) Virüsler bilgisayarınızı yavaşlatır mı?
Bilgisayarınızdaki virüsler bilgisayarınızı virüsün türüne göre yavaşlatacaktır. Virüsler konusunda deneyimli biri değilim fakat aşağı yukarı çalışma prensiplerini biliyorum. İnternet bağlantınızı aşırı meşgul edeceği gibi aynı zamanda bilgisayarınızı da arka planda çalıştığı sürece yavaşlatabilir. Kimi zaman internet tarayıcınızı dahi açamazken kimi zaman bir internet sayfasını açmak dakikalar alabilir. Çünkü bilgisayarınızdaki bir virüs sürekli arka planda ya bilgi göndermeye çalışır, ya bilgisayarınızı korsan olarak kullanmaya ya da bazı siteleri sürekli açarak trafik ve gelir sağlamaya çalışırlar.
Virüslerin nerelere yerleştiği ya da nasıl silindiği bir uzmanlık alanı olduğu için bu konuda pek bilgi veremeyeceğim. Sizlere önerim ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs programı kullanmanızdır.
İndirebileceğiniz ve önerebileceğim bazı ücretsiz antivirüs programları;
2-) Hardisk’im (Sabit Disk) bilgisayarımı yavaşlatır mı?
Sabit diskiniz ile bilgisayarınızın hızı doğru orantılıdır diyebiliriz. HDD (Hard Disk)’ler ne kadar doluysa sisteminiz o ölçüde yavaşlayacaktır. Bu yüzden sabit diskinizde kullanmadığınız programları periyodik aralıklarla tespit edip silmenizi öneririm.
HDD’ler de hızı etkileyen üç faktör vardır, bunları sıralamak gerekirse;
- Fiziksel dönüş hızı
- Erişim süresi
- Aktarma hızı
Fiziksel dönüş hızı sabit diskinizin içinde dönen diskin dönme hızıdır ve hızı rpm (devir/dk) olarak ifade edilir. Günümüzde en çok 5.400, 7.200, 10.000 rpm hard diskler kullanılmaktadır. Dönme hızı ne kadar yüksek ise bilgisayarınız o kadar hızlı olacaktır. Yeni bir bilgisayar alırken ya da sabit disk alırken bunlara dikkat edebilirsiniz.
Yeri gelmişken söyleyeyim bu hard disklerin daha hızlı olması şimdilik imkansız gibi gözüküyor. Dönme hızını yükselttikçe ısınma sorunu ortaya çıkıyor ve bu sorun kolay kolay aşılabilecek bir sorun değil. Bu hdd’lerin en büyük dezavantajlarından birisidir. Diğer bir dezavantajı ise mekanik bir cihaz oldukları için çabuk bozulurlar ve darbeye karşı dayanıksızdırlar.
HDD’ler yerine SSD’leri tercih edebilirsiniz
SSD (Solid State Disk), geleneksel hdd’lerdeki mekanik dönme işlemini kaldıran bir kayıt birimidir. SSD’lerde kayıt işlemi yongalara yapılır ve RAM (Read Access Memory) gibi çalışırlar. Mekanik hareketi kaldırdıkları için hızlı ve sağlamdırlar. Düşürdüğünüzde kolay kolay sorun yaşamazsınız. Yalnız getirdiği avantajlar dışında tercih etmenizi zorlaştıracak bir dezavantajı var bu da ücreti. Tercih sizin, ben yeni sistemlerde SSD kullanmanızı öneririm.
3-) Windows ReadyBoost ile bilgisayarınızı hızlandırın.
Bilgisayarınızı hızlandırmanın en kolay ve en hızlı yolu Windows ReadyBoost ile hızlandırmadır. Bilgisayarınıza bir USB flaş bellek takın ve “Windows ReadyBoost’la sistemimi hızlandır” seçeneğini tıklayın. Birazcık da olsa sistemin hızlandığını fark edebilirsiniz. Windows 7 ile birden fazla USB flaş bellek kullanabileceğinizi unutmayın.
ReadyBoost nasıl yapılır? Aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=betE86_0YSg
4-) Bilgisayarınız sürekli yavaşlıyor mu?
Bilgisayarınıza çok fazla program yüklüyorsanız bu problem ile karşılaşmanız mümkün. Sürekli olarak program ekleyip silmeniz sabit diskinizin düzenini bozacaktır. Kütüphanenizden sürekli kitap alıp tekrar yerine koyduğunuzu düşünün ve nasıl dağıldığını gözünüzde canlandırın. Şimdi bu sorunu çözmek için neler yapabileceğimize bir bakalım. Yapmamız gereken kütüphaneyi düzene sokmak ve gereksiz kitapları kaldırıp tekrar sıralamak.
Öncelikle CCleaner programını yükleyerek, sistemimizi tekrar optimize edeceğiz. CCleaner programı ile bilgisayarınızdaki ve önbelleğinizdeki gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Daha sonra “Tüm Programlar> Donatılar> Sistem Araçları” bölümünden “Disk Birleştirici” aracı ile diskimizdeki parçalanmış dosyaları birleştireceğiz. Bu işlem sabit diskinizin doluluğuna ve sisteminizin hızına göre birkaç saaat sürebilir. Bu iki işlemi yaptıktan sonra sisteminizin hızlandığını hissedeceksiniz…
CCleaner programını indirmek için tıklayınız.
CCleaner kurulumu nasıl yapılır ve nasıl kullanılır? Aşağıdaki videomuzu izleyerek öğrenebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=UeQ6rPLaDLY
Şimdi de “Disk Birleştirici” aracını çalıştırıp, parçalanmış dosyaları birleştiriniz.
5-) Son olarak belleğinizi arttırın.
Bilgisayarınız çok yavaşladı ve eski bir bilgisayar mı kullanıyorsunuz? Her türlü işlemi yaptınız fakat bilgisayarınız sizi tatmin edecek derecede hızlanmıyorsa, yapacağınız son işlem sisteminize bellek takviyesi yapmaktır. Hızlı bir sistem için tavsiye edebileceğim minimum bellek miktarı 2GB RAM’dir. Anakartınızın desteklediği bellek miktarına göre 4 ve 8GB RAM seçeneklerini de deneyebilirsiniz.
kardeşim çok saol bayağı yardımcı oldu…
ya çok saol dediklerinin yarısını yaptım ama iyişallah öbür yarısıda çok işime yarar çok saol